Jaume Terés Mayoral

Aquest espai està creat amb aportacions personals de Jaume Terés Mayoral.

M’agraden les sardanes

Durant anys en Jaume Terés ha recopilat informació sobre el món de les sardanes a Terrassa i més enllà i ara ho vol compartir des de la web de l’associació El Llibre de la Vida perquè no es perdi i pugui arribar a tothom.

La meva vida amb les Sardanes

 • Vaig néixer a Vilanova de la Barca (Lleida) el 8 de juliol de 1951 i als 5 anys els meus pares es van traslladar a Terrassa on ha viscut des de llavors. 
 • L’Adelina, que és la meva muller, va néixer a Terrassa el 18 d’octubre de 1953, localitat on ha viscut tota la vida Als 15 anys, vaig entrar a formar part de la colla sardanista Minyons d’en Serrat de la S.C. Joventut Terrassenca on estic només mitja temporada ja que es va desfer la colla.
 • Als 13 anys, l’Adelina va anar a ballar sardanes a la colla Cors Jovenils, on ens varem conèixer. L’any 1967 vaig ballar a la colla Cors Juvenils de la Agrupació Folklòrica Sagrada Familia (colla Amunt i Crits), on ens coneixem amb la Adelina que després sería la meva esposa. A l’any 1968, com que es torna a fer la colla Minyons d’en Serrat, torno a la mateixa, acompanyat ja de l’Adelina.
 • En aquesta colla de categoria gran, nosaltres som els més joves, ja que jo comptava amb 17 anys i l’Adelina 15 anys. Continuem en aquesta colla, amb el parèntesi del servei militar i a l’any 1975 em faig càrrec de la colla com a capdanser de la mateixa. En aquella època, ja hi havia la colla infantil “Minyons Eixerits·, de qui l’Adelina va ser una de les primeres capdansaires i la colla gran “Joventut Terrassenca” formada recentment.
 • A partir d’aquesta data, ja amb el nostre fill Marc que va néixer al 1976, es forma també la colla juvenil “Xixell” que complementa la Agrupació Minyons de’n Serrat. Ja desde uns anys enrere, i estan de capdanser en Antoni Catena, es va començar a organitzar un Concurs de Colles Sardanistes, que tenia lloc cada any al mes d’abril en el Passeig Compte d’Égara, que es va continuar fent any darrera any.
 • També a l’any 1976 i motivat perquè a Terrassa no es feien sardanes perquè l’Agrupació Sardanista ASERT tenía un dèficit importat, vaig promoure ballades de sardanes a la Rambla d’Égara, cada dissabte a les 7 de la tarda, comptant amb la col·laboració dels establiments del voltant i postulant la barretina els dansaires de la colla. Aquesta organització de ballades va durar uns sis mesos, fins que es va arribar a un acord amb l’ASERT de que aportàvem totes les colles la nostra col·laboració i a canvi deixàvem de “fer la competència”. Per tant, vaig entrar a formar part de l’ASERT.
 • A l’any 1979, ja feia un any que havia començat a estudiar la carrera de dret, vaig optar per situarme a segon terme a la colla de sardanes, deixant el lloc de capdanser a Miquel Mullor i quedant-me com a sub-capdanser de la colla Joventut Terrassenca durant una temporada.
 • Al 1981, i motivat per la dificultat de compaginar treball-estudis-familia-lleure, vaig optar per deixar el lleure i em vaig desvincular de sardanes, tant de dansaire de colla com de membre de junta de l’ASERT.
 • No va durar massa aquesta desvinculació, doncs mentrestant vaig fer alguns cursets de sardanes a l’escola del meu fill i a la població veïna d’Ullastrell.
 • A l’any 1987, el meu fill Marc va començar a ballar sardanes a la colla Petits Amunt i Crits, i es clar, darrera del fill, a l’any següent estaba jo de capdanser de la colla Cors Juvenils, en l’Agrupació folklòrica Amunt i Crits, càrrec que vaig desenvolupar fins al final de la temporada de 1997. Aquest càrrec comportava també el formar part de la Junta de Sardanes de l’Agrupació.
 • A l’any 1988, es va formar la colla veterana Continuïtat, a la que tant jo com la meva esposa en vam a entrar a formar part, colla a la que continuo en la actualitat.
 • També a l’any 1996 vaig entrar a formar part de la Entitat Terrassa Ciutat Pubilla 1998, en la que amb el càrrec de Secretari vaig aportar un gran esforç a la designa i posterior desenvolupament del guardó.
 • Ara, a l’any 2006, amb 56 anys, varem deixar de ser sardanistes en actiu de la colla Continuïtat i la nostra aportació suplementària a la sardana és la construcció i manteniment de la meva pàgina web, així com la pàgina web de l’Amunt i Crits que ja estàn en funcionament. A més fem col·laboració esporàdiques a la colla Amunt i Crits.

http://www.amunticrits.com/